LWD Basket belangrijke winst uit bij Den Helder Suns

LWD Basket opende zaterdag tegen Den Helder Suns de nieuwe sport- en evenementenhal Quelderduyn in de Noord-Hollandse Marinestad. In eigen Kalverdome werd de eerste ontmoeting met 75-76 verloren. LWD Basket nam in Den Helder revanche met een 64-75 overwinning en heeft nu onderling voordeel aan het eind van de rit.

Play-off
De nationale play-offs worden gespeeld met 8 teams. Het gaat hierbij om de ranking na deze speelronde én de speelronde tegen de Belgische teams. Op dit moment zijn Yoast United en Den Helder Suns de enige nog overgebleven concurrenten. LWD Basket, maar ook Yoast United wisten zaterdag beiden hun wedstrijd te winnen. Zaterdagavond, in de nieuwe sporthal Quelderduyn, was Den Helder Suns het eerste slachtoffer van de dadendrang van de Leeuwarders. Voor een positief onderling voordeel aan het eind van de rit was het een wedstrijd van groot belang. Daarna zal de wedstrijd tegen Yoast United op 28 januari belangrijk zijn om al voor de ronde in de Silver League op een veilige plek te komen.

Feestelijk
In een feestelijke ambiance opende Adrian Delph voor de Leeuwarders. Isaiah Burnett scoorde de 4-0. Slordig balverlies trok de partijen echter weer in evenwicht. Na een puntje-puntje periode was het Shaquille Doorson die de Leeuwarders, samen met een bommetje van R.J. Gunn, naar 10-15 vuurde. LWD Basket wist het voordeel vast te houden. Na een kwart spelenwas de stand 18-23 in Leeuwarder voordeel. Adrian Delph was gouddelver met negen punten.

Geplaveid
Jurrian Douwes opende voor LWD Basket met een bommetje het tweede kwart. Na een score van Delph naar 18-28 vluchtte de Sun coach Daniel Nelson in een time out. Maar op het moment dat devSuns dichterbij kwamen, was er altijd een passend antwoord van de Leeuwarders. Tot 24-33. De Suns krabbelden terug naar 28-33 en nu was het coach Vincent van Sliedregt die aan de noodrem moest trekken. Doorson en Delph pakten voor de Leeuwarders de draad weer op naar 28-39. Een nuttige James Moors, vier punten en vier rebounds, tilde het verschil naar 30-41. LWD Basket hield deze voorsprong vast. Bij de 30-44 ruststand, waarvan 22 punten vanaf de bank, werd de weg geplaveid voor de tweede seizoenzege.

Rails
De Suns openden na rust met een drietje. Kaleb Warner en Reinder Brandsma antwoorden maar de productie stond verder in het derde kwart op een zacht pitje. Topschutter Adrian Delph liep tegen zijn derde fout aan na een fout op een driepuntpoging en mocht de bank opzoeken. Een aderlating. De 14 punten voorsprong verdwenen als sneeuw voor de zon naar 41-47 en de LWD coach moest weer in een time out vluchten. Een buffelende Doorson zette de Leeuwarders weer op de juiste rails. Brandsma maakte een 0-6 runnetje compleet naar 41-53. Dimitri Maconda testte de ring naar 44-57. LWD Basket had de wedstrijd daarna onder leiding van de teruggekeerde Adrian Delph onder controle. Met nog een kwart te gaan was de voorsprong opgelopen naar 45-61 na een eerdere grootste voorsprong van zeventien punten.

Nerveus
Met zeven punten opende Boyd van der Vuurst de Vries het laatste kwart voor de Suns. De bewoners van de Maritieme stad krabbelden langzaam weer naderbij naar 54-66. Een nerveuse fase volgde waarbij natuurlijk ook veel op het spel stond. Met nog vijf minuten te spelen was de stand 58-68 met nog tien punten marge. De wedstrijd werd daarna via de vrije worplijn beslist. Daarbij bleef LWD Basket uiterst koel en behaalde met de 64-75 eindstand zijn tweede seizoenzege.

Kwartstanden: 18-23, 12-21, 15-17, 19-14.
Scores LWD Basket: Shaquille Doorzon 16, Adrian Delph 15, James Moors 12 en 10 rebounds, R. J. Gunn 8, Kaleb Warner 7, Dimitri Maconda 6, Jurrian Douwes 5, Isaiah Burnett 3, Reinder Brandsma 3.

Stand onderin
7. Yoast United:              13 gespeeld en 16 punten.
8. Den Helder:                 13 gespeeld en 16 punten.
9. LWD Basket:                12 gespeeld en 14 punten.

De winnaar krijgt twee punten en de verliezer één punt.
LWD Basket speelt op 28 januari een uitwedstrijd tegen Yoast United. Daarna volgen er in deze fase nog wedstrijden tegen Heroes Den Bosch (3 febr. thuis), Landstede Zwolle (10 febr. uit) en ZZ Leiden (17 febr. thuis). Daarna start het tweede deel in de aanloop naar de play-offs (Silver League).

Bron: Johan Span