Derby van het Noorden weer in voordeel Donar Groningen

Woensdag werd in MartiniPlaza de returnwedstrijd, Donar Groningen tegen LWD Basket, gespeeld. Een beladen wedstrijd die altijd bol staat van de spanning. Na verlenging werd een maand geleden in eigen Kalverdome door LWD Basket verloren. In het laatste kwart liet LWD Basket zich, na tien punten voorsprong, zich in MartiniPlaza andermaal de kaas van het brood eten. In een rommelige wedstrijd was Groningen was ook nu weer de sterkste: 57-52.

Het eerste gedeelte van de Nederlandse fase in de BNXT League verliep voor LWD Basket teleurstellend. Met slecht één overwinning (Yoast United) draagt het team van coach Vincent van Sliedrecht de rode lantaarn. Woensdag werd de eerste wedstrijd van de returns gespeeld. De derby van het Noorden. In MartiniPlaza was Donar Groningen de tegenstander.
LWD Basket speelt in de returnwedstrijden drie keer thuis en vijf op ‘vreemde bodem’ om de rode lantaarn over te dragen. Inzet de komende wedstrijden: eindigen op een plek bij de eerste acht. Alleen de nummers één tot en met acht plaatsen zich voor de play-off en spelen om het kampioenschap van Nederland

Volledig
De Leeuwarders konden eindelijk weer met een volledige selectie aan de wedstrijd beginnen. In de eerste wedstrijd tegen Donar ontbraken Ryan Peters, Jose Dimitri Maconda en Kaleb Warner bij LWD Basket. Maconda en Warner werden na pakjesavond met James Moors, Isaiah Burnett en R. J. Gunn als starters de houten vloer opgestuurd.

Gelijk opgaand
Na twee minuten spelen deed Ramanauskas het publiek voor het eerst in de kuipjes plaats nemen. Kaleb Warner opende voor LWD Basket met een bommetje naar 4-3 en 6-6. Een jumpertje van Burnett zette LWD Basket even op 8-10 voorsprong. Minutenlang bleef het daarna een gelijk opgaande puntje-puntje wedstrijd. Een bom van de Litouwer Carolus Babois naar 17-12 werd onschadelijk gemaakt door Adrian Delf plus een score. Maar dat kon niet verhinderen dat het eerste kwart werd afgesloten met een kleine 19-17 voorsprong voor de Groningers.

Rommelig en mager
Donar opende het tweede kwart waarna een rommelige fase volgde met enkel een score van James Moors naar 21-19. Een stand die na zeven minuten spelen in het tweede kwart nog op het bord stond. Maconda vuurde daarna een bevrijdend bommetje af naar 21-22. Donar antwoordde na een time-out van de Leeuwarders naar 27-23. Moors beperkte de verder schade met twee benutte vrije worpen. Een rommelig -en mager tweede kwart (8-8), met een schotpercentage van beide teams dat ver onder de maat bleef, werd afgesloten met 28-25 in Gronings voordeel.

Na rust
Na rust was er een herboren LWD Basket. De Leeuwarders openden met een derde bommetje van Warner naar 28-28. Maconda zette de Leeuwarders met een lay-up weer op voorsprong waarna R.J. Gunn (28-33) met een and-1 Donar coach Andrej Stimac in een time-out moest vluchten. En waar Donar vier minuten droog stond, rondde James Moors voor LWD Basket de 0-12 run af naar 28-37. Met een bom tilde Moors het verschil naar 30-40. Maar met nog een kwart te spelen was deze weer teruggebracht naar 40-46. Het kwart werd afgesloten met een knappe 12-21 en 40-46 voorsprong.

Moeizaam laatste kwart
Donar opende het laatste kwart. Een alley-oop van Shaquille Doorson op aangeven van Maconda elimineerde de opmars van Donar voor even, maar de spanning werd steeds verder opgevoerd. Donar vocht zich weer helemaal in de wedstrijd. Coach Vincent van Sliedrecht moest zijn spelers bij een stand van 44-49 weer even proberen op het juiste spoor zetten. Tevergeefs. De Amerikaan Theo John zorgde met een lay-up voor de aansluiting waarna Jordi Kuiper de Groningers weer op (51-50) voorsprong zette. Doorson bracht met nog twee minuten te gaan de stand nog weer in evenwicht. Maar na een lay-up van John Meeks en een dodelijke score van Sander Hollanders moest LWD Basket alsnog in het stof bijten en verloor met 57-52.

Samen met Yoast United delen de Leeuwarders nu de laatste plaats. De komende vier wedstrijden (Feyenoord Rotterdam uit (9-12), BAL Limburg thuis (6-01), Den Helder uit (13-01) en Yoast United uit (28-01)) zijn van levensbelang om zich bij de eerste acht te plaatsen.

Kwartstanden: 19-17, 9-8, 12-21, 17-6

Scores LWD Basket: James Moors 13, Kaleb Warner 12 en 8 rebounds, José Dimitri Maconda 8, Shaquille Doorson 6 en 10 rebounds, Adrian Delph 5, Isaiah Burnett 5, R.J. Gunn 3.