LWD Basket verliest met 6 punten in 1e wedstrijd 1/4 finale cup tegen Feyenoord Basketball

Na het opwarmertje,  en de winst tegen promotiedivisie club River Trotters, moet in een tweeluik richting halve finale gewonnen worden van Feyenoord Basketball. Zaterdag was de eerste confrontatie in Rotterdam. Dinsdag is de return in eigen Kalverdome. Na een matig gespeeld derde kwart verloor LWD Basket met 83-77.

Gratis
Tegen River Trotters won LWD Basket zijn eerste duel in de Toto Basketbal Cup. ‘Deze Nationale beker wordt gezien als de kortste route richting Europees basketbal’. In de competitie kan LWD Basket op dit moment nog geen potten breken. Tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, tegenstander in de competitie, moesten de Leeuwarders twee keer de eer aan de Rotterdammers laten. Maar in het bekertoernooi gelden andere wetten. Belangrijk was het voor de Leeuwarders om in Rotterdam een goed resultaat te behalen. In eigen Kalverdome moet a.s. dinsdag dan de slagroom op de taart worden gespoten richting halve finale. Bij gelijk eindigen in punten volgt er een verlenging. De toegang voor de wedstrijd op dinsdag (20.00 uur) is gratis. Tegenstander in de halve eindstrijd is de winnaar van het duel tussen Donar Groningen en Landstede Hammers Zwolle.

Kleine voorsprong
Het Rotterdamse gevaar kwam al in de eerste minuut van de scherpschutter Caleb Vijber uit de afgelopen wedstrijd tegen LWD Basket. Maar LWD Basket hield het hoofd koel. Adrian Delph wees de Leeuwarders de weg naar 8-10 na vijf minuten spelen. LWD bleef de bovenliggende partij en bij 10-14 moest de Feyenoord coach Tim Arns aan de noodrem trekken. De schoten spatten daarna van de ring en Feyenoord kwam weer langszij: 14-14. In een gelijk opgaande strijd werd het eerste kwart met een kleine 19-20 voorsprong voor LWD Basket.

Bom
De Noor Jorgen Odfjell opende voor LWD Basket met een bommetje en Shaquille Doorson het 0-5 runnetje vol maakte. Jurrian Douwes rommelde de Leeuwarders naar een voorlopig grootste voorsprong van 22-27. Een rommelige fase volgde waarbij beide teams even droog stonden. Na twee gemakkelijk scores van Rotterdam naar 25-27 riep coach Vincent van Sliedregt zijn spelers even tot kalmte. Eindelijk was het Dimitri Maconda die zijn kwaliteiten met zijn eerste bommetje toonde. LWD Basket pakte de draad weer op en snelde naar 28-35. Het eerste bommetje van ‘de Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma was zeer welkom. Met een and-1 zette Doorzon zijn team op een grootste voorsprong van 33-43. Een driepunt buzzer beater van de plaaggeest, de Zweed Zaba Bangala, deed de vreugde enigszins temperen naar 36-43.

Zwakke start na rust
Rotterdam opende na rust en kwam binnen twee minuten terug naar 43-45. Trenton Gibson vuurde de Rotterdammers weer op voorsprong. LWD bleef minutenlang steken op drie puntjes en Rotterdam liep verder weg naar 54-47. Na de 18-3 run naar 57-47 moest Van Sliedregt weer aan de noodrem trekken. En met succes. LWD Basket worstelde na de tien punten achterstand weer zich terug naar 57-55. Isaiah Burnett bracht de stand, ondanks tegensputteren van plaaggeest Bangala, vanaf de vrije worplijn weer in evenwicht: 57-57. De 11-0 run naar het laatste kwart deed de Leeuwarders pijn. Met nog tien minuten te gaan moest LWD Basket de 68-59 achterstand zien beperkt te houden voor de return in Leeuwarden.

Dure puntjes
Het laatste kwart begon rommelig voor beide teams. De spanning zat er nu ook vol op en de puntjes werden duurder en duurder. Het verschil bleef dan ook lang gelijk. Kaleb Warner vuurde na een time-out een bommetje binnen. Moors wist het netje ook te vinden maar Rotterdam antwoordde met gelijke munt. Doorson dunkt het verschil weer binnen de ‘acceptabele’ tien punten: 74-66 met nog 4 min. 30 sec. te gaan. Na de and-1 van Doorson was er zelfs weer hoop op een nog beter resultaat toen Warner een bom afvuurde naar 76-74. Na een slordige laatste twee minuten moest LWD Basket nog een 83-77 nederlaag incasseren. De bom van Kaleb Warner vijf seconden voor het einde kunnen nog wel eens van onschatbare waarde zijn voor een plek in de halve finale.

Kwartstanden: 19-20, 17-23, 32—16, 15-18.
Dinsdag is de return in eigen Kalverdome. De toegang is gratis en de wedstrijd begint om 20.00 uur.

Bron: Johan Span