LWD Basket ook bij Feyenoord Basketbal onderuit

In een drieluik tegen Feyenoord Basketball, speelde LWD Basket zaterdag in Rotterdam eerst de return voor de competitie. Volgende week spelen de Leeuwarders een tweeluik voor de kwarfinale (uit en thuis) in de Toto Basketbal Cup tegen elkaar. LWD Basket leed in Rotterdam zijn negende nederlaag.

De laatste competitiewedstrijd van LWD Basket in 2023 werd zaterdag in Rotterdam gespeeld tegen Feyenoord Basketball. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd maar met licht voordeel voor de Rotterdammers. LWD Basket smaakte één keer het zoet der overwinning tegen Rotterdam die deze competitie al vier keer wist te winnen. In het laatste kwart van de thuiswedstrijd wist LWD Basket de vier punten voorsprong, na eerder tien punten achterstand, niet te verzilveren en verloor na verlenging. In Rotterdam kon LWD Basket andermaal geen vuist maken en verloor met ruime cijfers: 87-72.

Vlotte start
Adrian Dell opende voor LWD Basket. Rotterdam mocht even aan een voorsprong (4-2) ruiken maar James Moors zette de Friezen weer (4-6) op voorsprong. Een onsportieve fout van de Rotterdammers tilde LWD Basket naar 4-8. Na de score van James Moors (4-10) moest coach Tim Arns voor Rotterdam (vergeefs) aan de noodrem trekken. Dell en Moors pakten de draad voor de Leeuwarders op en tilden het verschil naar 4-15. De weelde was van korte duur. Rotterdam herstelde zich met een 6-0 run en was het de beurt aan Vincent van Sliedregt om zijn spelers bij te praten. Ook tevergeefs. Rotterdam bracht de stand weer in evenwicht. Het eerste kwart werd met een 17-17 gelijke stand afgesloten.

Weg kwijt
Met een bommetje opende Isaiah Burnett het tweede kwart. Een rommelige fase volgde waarbij beide teams om en om moeizaam tot score kwamen en aan elkaar kleefden. Met nog drie minuten voor rust was de stand 32-29 in Rotterdams voordeel. LWD Basket was de weg daarna echter volledig kwijt. De sluisdeuren gingen open waarna de Rotterdammers steeds verder wegliepen. Met een 10-0 run tot de rust nam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord een ruime 44-31 voorsprong. Met 17 punten was Caleb Vijber de gevierde man bij de Rotterdammers.

Na rust
Kaleb Warner opende met een bommetje voor LWD Basket. Rotterdam bleef het netje ook vinden en liep weg naar de grootste voorsprong van 52-36 en 58-40. Maar langzaam krabbelde de Friezen iets van de achterstand weg. Shaquille Doorzon vanaf de vrije worplijn, Burnett, Reinder Brandsma en Jurrian Douwes zochten het licht weer naar 60-51. R.J. Gunn elimineerde deze tot 60-52 en was het weer een wedstrijd. Maar na een onsportieve van Jorgen Odfjell profiteerden de Rotterdammers maximaal met vier punten en liepen weer verder weg naar 64-52.

Laatste kwart
Jurrian Douwes opende voor de Leeuwarders het laatste kwart. R.J. Gun vuurde nog een bommetje af naar 64-57 en plots lagen er weer mogelijkheden. LWD Basket was echter niet bij machte door te drukken. Lang bleef het verschil dan ook rond de acht/elf punten (72-64) hangen. Een 10-0 run voor Rotterdam sloeg daarna de deur definitief dicht naar 82-64 met nog ruim twee minuten te gaan. Rotterdam bleef de bovenliggende partij en won met ruime cijfers: 87-72.

Kwartstanden: 17-17, 27-14, 20-21, 23-20.

Scores LWD Basket: R.J. Gunn 14, José Dimitri Maconda 12, Jason Moors 10, Adrian Delph 9, Kaleb Warner 8, Shaquille Doorzon 5, Reinder Brandsma 5, Jurrian Douwes 4, Jorgen Odfjell 3, Isaiah Burnett 2.

Uur van de waarheid
Komende week wordt voor de kwartfinale Basketbal Cup tegen Feyenoord Basketball gespeeld (vrijdag 15 december uit en zondag 17 december thuis). De maand januari is wellicht beslissend voor een plek bij de eerste acht in de competitie. Belangrijk voor deelname aan de nationale play-off om het kampioenschap van Nederland.

Tegenstanders: BAL Limburg thuis (06-01), Den Helder Suns (13-01) uit en Yoast United uit (28-01). Daarna volgen nog wedstrijden tegen Heroes Den Bosch (thuis 03-02), Landstede Hammers Zwolle (uit 11-02) en ZZ Leiden (thuis 17-02).

Bron: Johan Span