LWD Basket kan ook tegen Den Helder geen vuist maken.

Donderdag speelde LWD Basket zijn vijfde competitiewedstrijd in eigen Kalverdome tegen Den Helder Suns. Na vier nederlagen kon ook het team van coach Vincent van Sliedregt tegen Den Helder geen vuist maken en verloor met 75-76.

Was het de gifbeker, of is het de realiteit. Feit is dat de seizoenstart van LWD Basket een teleurstellend verloop heeft. Na vier nederlagen droeg LWD Basket de rode lantaarn in de nationale fase van de BNXT League. Samen met Den Helder Suns en Yoast United die beiden ook nog niet wisten te winnen. In eigen Kalverdome stond donderdag de ‘kelder kraker’ LWD Basket tegen Den Helder Suns op het programma. LWD Basket verliest, na een eerdere twaalf punten voorsprong, ook zijn vijfde wedstrijd en draagt de rode lantaarn.

In de oefencampagne wist het team van coach Vincent van Sliedregt nipt van Suns te winnen. De start was donderdag was in ieder geval zonnig met José Dimitri Maconda weer wedstrijdfit binnen de selectie. De Angolese international raakte in de voorbereiding geblesseerd aan zijn enkel en moest de eerste vier wedstrijden missen. Wegens technische problemen begon de wedstrijd ruim een half uur later.

De Suns openden de wedstrijd met een 0-5 runnetje. Adrian Delph wist voor LWD Basket het netje pas na drie minuten spelen te vinden. Maar de eerste vijf minuten waren duidelijk voor de havenstad bewoners uit Den Helder die wegliepen naar 4-12. Kaleb Warner vuurde twee bommetjes af en bracht LWD Basket weer terug in de wedstrijd. Adrian Delph zette met een simpel lay-upje de gelijkmaker (12-12) op het bord. Warner vuurde zijn meer dan welkome derde drietje af. ‘De brede bank’ bij de Leeuwarders betaalde zich daarna uit. Via een 6-0 runnetje stond er 21-16 op het scorebord na een kwart spelen. Isaiah Burnett opende voor de thuisploeg het tweede kwart. LWD Basket kreeg de wedstrijd steeds meer onder controle en liep weg naar 29-20. Vanaf Down Under voelde James Moors zich op de houten vloer in Leeuwarden steeds meer als een vis in het water en buffelde zijn twaalfde puntje binnen naar 33-22. De Leeuwarders wisten de 21-16 voorsprong na een kwart spelen nog iets uit te breiden naar 42-33 bij rust. Rasschutter R. J. Gunn en Maconda (4 assist) stonden vreemd genoeg nog droog.

Na rust
LWD Basket startte na rust met balverlies en zag Den Helder drie bommetjes afvuren naar 42-42. Na de 0-11 run (42-44) vluchtte coach van Sliedregt in een time out. Isaiah Burnett pakte met zijn eerste bommetje de draad voor de Leeuwarders weer op. Adrian Delph zette LWD Basket met een sprongschotje weer (48-46) op voorsprong. Moors buffelde daarna naar 53-46 en Den Helder na de 9-0 run in een time out vluchtte. Maar LWD Basket vond de weg weer helemaal terug en nam een 60-48 voorsprong. Den Helder wist echter niet van opgeven en bleef aanklampen. Met nog een kwart te gaan was het bij een stand van 62-57 nog steeds een wedstrijd. Adrian Delph opende met zijn vijftiende punt het laatste kwart maar de spanning was nog steeds om te snijden. Vanaf de vrije worplijn bracht Jorgen Odfjell de voorsprong weer naar 68-59. Maar de Leeuwarders bleven slordig spelen, konden maar moeilijk afstand nemen en zag Den Helder weer naderbij komen: 69-64. De tip-in van Doorson was uiterst welkom maar werd tenietgedaan na een and-1 van Den Helder. Met nog 2 min. 10 sec. op de klok was alles weer met 72-72 in evenwicht. Een pudding van Den Helder bracht LWD Basket in balbezit met nog 1 min. 23 sec op de klok. Maar na twee gemiste vrije worpen van Shaquille Doorson nam Den Helder met een and-1 weer de leiding: 72-74. Een lay-upje van Den Helder was daarna dodelijk. Een drietje van Adrian Delph kwam te laat om het tij nog te doen keren. LWD Basket draagt na zijn vijfde verlies de rode lantaarn en wacht nog steeds op zijn eerste overwinning.

Kwartstanden: 21-16, 21-17, 20-24, 13-19.
Scores LWD Basket: Adrian Delph 18, James Moors 17 en 11 rebound, Kaleb Warner 9, Jorgen Odfjell 9, Isaiah Burnett 9, Shaquille Doorson 8, Jurrian Douwes 4, José Dimitri Maconda 1.

Zaterdag 4 november komt Donar Groningen naar het Leeuwarder Kalverdome.

Bron: Johan Span
Bron foto’s: Adrie Hoogesteger