LWD Basket strijdend ten onder na verlenging tegen Donar

De Noordelijke derby tussen LWD Basket en Donar Groningen is een wedstrijd waar de trouwe basketballiefhebbers altijd reikhalzend naar uitkijken. De derby kreeg zaterdag nog een extra lading omdat de Leeuwarders nog steeds op hun eerste overwinning wachten. Tegen Donar ging LWD Basket na verlenging strijdend met 81-83 ten onder.

LWD Basket wacht na vijf nederlagen op rij nog steeds op zijn eerste overwinning. Schrale troost: ‘die overwinning komt wel steeds dichterbij’. Zaterdagavond kreeg de geplaagde formatie van coach Vincent van Sliedregt Donar Groningen op bezoek in eigen Kalverdome. De Noordelijke derby tussen twee teams die ‘na interne en organisatorische aanpassingen’ in de BNXT League een nieuwe start maken. Donar won dit seizoen drie keer maar verloor ook drie keer. In een goed gevuld Kalverdome moest LWD Basket zonder Ryan Peters, Jose Dimitri Maconda en Kaleb Warner zien de klus te klaren.

Na de gewonnen sprongbal van LWD Basket was het Donar die de wedstrijd opende. Adrian Delph trok de wedstrijd weer in evenwicht. Via 6-6 wist Donar met een drietje voorsprong te nemen. De puntjes waren de eerste minuten echter duur met Donar steeds aan de goede kant van de score. Vanaf de vrije worplijn zette Shaquille Doorson de ploegen weer naast elkaar: 10-10. Maar Donar bleef de bovenliggende partij. Na het eerste kwart stond er een magere 12-16 voorsprong voor de oosterburen op het scorebord. Na de openingsscore van Donar in het tweede kwart, deed Isaiah Burnett voor de Leeuwarders het eerste bommetje ontploffen. John Meeks test voor de Groningers de ring daarna naar 15-23 en coach Vincent van Sliedregt zijn spelers naar de kant riep. Adrian Gunn beloonde dat met een bommetje naar 18-23 en Burnett deed een bommetje ontploffen naar 21-23. Beide teams wisten daarna het netje steeds beter te vinden. Adrian Delph zorgde met een drietje voor de aansluiting. Smaakmaker Isaiah Burnett vuurde LWD Basket voor het eerst naar 26-25 voorsprong. Met zijn derde bommetje nam Delph met zijn elfde punt afstand en Donar coach Andrej Stimac in een time out vluchtte. Bij rust stond er nog een minimale 39-38 voor LWD Basket op het scorebord. Met een knappe 27-22 score in het tweede kwart werd de 12-16 achterstand na het eerste kwart knap recht getrokken.

Na rust
LWD Basket opende na rust met lef. ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma opende voor LWD na rust. James Moors tilde het verschil naar 43-38. Donar kwam echter weer langszij en werd het lang stuivertje wisselen met Donar steeds op een kleine voorsprong. Jurrian Douwes vuurde LWD Basket met een bommetje weer naar 56-54. Beide teams kleefden in een bloedstollend derde kwart als aan een touwtje aan elkaar. Met nog een kwart te gaan keek LWD Basket tegen een minimale 56-57 achterstand aan maar was er nog steeds zicht op een eerste overwinning. Donar opende het laatste kwart naar 56-59 maar wist geen afstand te nemen. LWD klampte aan en beide teams kleefden weer aan elkaar. Het was Adrian Delph die met zijn vierde drietje LWD naar de leiding (61-59) vuurde en met een tweetje naar 63-59. Maar ook LWD Basket wist niet echt door te drukken. Met nog zes minuten te gaan (64-64) kon het nog weer alle kanten op. Een drietje van Sander Hollanders deed pijn en zette Donar weer op voorsprong. De rebound van Moors plus score deed de Leeuwarder harten weer sneller kloppen. Met nog 1 min. 41 sec. te gaan dunkte Isaiah Burnett de Leeuwarders weer op een minimale 70-69 voorsprong. Maar met nog 24 tellen te gaan was er balbezit voor Donar en mocht de Litouwer Justinas Ramanauskas voor Donar naar de vrije worplijn. Hij wist er slechts één van te benutten naar 70-70 en een verlenging de beslissing moest brengen.

Verlenging
Donar opende voor Donar welke werd rechtgetrokken door smaakmaker Isaiah Burnett vanaf de vrije worplijn. Een bom van John Meeks naar 72-77 kwam kiezelhard aan maar werd ontmanteld door R. J. Gunn naar 75-79. De Noor Jorgen Odfjell vuurde het verschil weer naar drie punten. Maar Donar gaf de voorsprong niet meer uit handen. Het 26e punt van ‘man off the match’ Burnett was daarna nog voor de statistieken. LWD Basket moest voor de tweede keer in eigen huis, na Feyenoord Rotterdam, de vlag strijken na over time en wacht nog steeds op zijn eerste overwinning. Eindstand: 81-83.

Kwartstanden: 12-16, 27-22, 17-19, 14-13, 11-13.

Scores LWD Basket: Isaiah Burnett 26, Adrian Delph 19, James Moors 8 en 10 rebounds,Jorgen Odfjell 7, Jurrian Douwes 7, R. J. Gunn 6, Shaquille Doorson 6 en 10 rebounds, Reinder Brandsma 2.

Volgende week zaterdag speelt LWD Basket een uitwedstrijd tegen koploper ZZ Leiden.

Auteur: Johan Span
Foto’s: Adrie Hoogesteger