Verdedigend zwak LWD Basket verliest van Kortrijk

LWD Basket speelde zondagmiddag in eigen Kalverdome de return tegen Talents Kortrijk Spurs. De wedstrijd in België werd mede door een sterke tweede helft met 92-85 gewonnen. In eigen huis verloor een zwak verdedigend LWD Basket met 86-99. Daarmee liet het de kans op een gunstige uitgangspositie in de play-off ‘voorlopig’ liggen.

Met nog vier wedstrijden in de Elite Silver te gaan verplaatste House of Talents Spurs Kortrijk zich zondag richting Leeuwarden in de wedstrijd tegen LWD Basket. Beide clubs hebben 24 punten en zijn in gevecht voor een plek in de nationale play-offs. In België vallen van de elf clubs er drie teams af. Voor één club in Nederland is het seizoen voorbij.

Gunstig
Kortrijk zit bij de Belgen in zwaar weer. De club is na vijf nederlagen op rij laatste bij de Belgische teams. Bij verlies in Leeuwarden was het definitief uitgeschakeld. In Nederland zit Den Helder in zwaar weer en lijkt het kind van de rekening te worden. De Suns verloren zaterdag in eigen huis van Leuven. De Noord-Hollanders moeten de laatste drie wedstrijden winnen om nog kans te maken. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, LWD Basket en Yoast United moeten dan al hun drie nog te spelen wedstrijden verliezen. Bij winst tegen Kortrijk heeft LWD Basket zich bovendien verzekerd voor deelname aan de nationale play-offs. En sterker nog; een gunstige uitgangspositie in de play-offs om Den Bosch en Leiden in de eerste ronde te ontlopen. Zover kwam het niet. Een verdedigend stuurloos LWD Basket lied zich met een 86-99 nederlaag de kaas van het brood eten.

Belangen
De belangen voor een gunstige uitgangspositie in de play-offs waren zondagmiddag in een goed gevuld Kalverdome groot zoals boven aangegeven. Maar dan moest er door de Leeuwarders wel gewonnen worden. En om een basketbalwedstrijd te winnen is een eerste vereiste dat verdedigend de zaakjes op orde zijn. De starters  bij LWD Basket die het veld in werden gestuurd lieten deze taak volledig aan zich voorbijgaan. Binnen vijf minuten keken de Leeuwarders al tegen een 7-16 achterstand aan. Deze liep al rap verder op naar 9-26. Roddy Peters, Kaleb Warner en R.J. Gunn beperkten een verdere schade na een kwart spelen tot 17-30. In het tweede kwart herstelden de Leeuwarders zich enigszins. Het verlies werd teruggebracht naar een nog weer te overbruggen ruststand van 43-52.

Adrian Delph
Onder aanvoering van R.J. Gunn werd na rust de achtervolging ingezet. Gunn vuurde twee bommetjes binnen en met een 12-2 run kwam LWD Basket weer op een minimale 55-54 voorsprong. Daarna werd het een kwart van Adrian Delph (tot dan 17 punten, 4 assist en 3 rebounds) die de Leeuwarders in de race hield. Na een puntje-puntje periode kleefden beide teams daarna aan elkaar (70-71) met nog een kwart te gaan. Reinder Brandsma had een belangrijke rol met 8 rebounds (6 defensief) na drie kwarten spelen. In het laatste kwart ging het weer mis met de thuisploeg. Brandsma en Kaleb Warner vuurden LWD Basket nog wel weer naar een minimale (puntje) voorsprong, maar daarna ging het helemaal mis. Met 28 punten tegen in het laatste kwart was het dan ook vechten tegen de bierkaai.

Kwartstanden: 17-30, 26-22, 27-19, 16-28

Scores LWD Basket
: Adrian Delph 22, Dimitri Maconda 15, James Moors 13, R.J. Gunn 8, Roddy Peters 7, Kaleb Warner 7, Reinder Brandsma 6, Isaiah Burnett 6, Shaquille Doorson 2.

De winnaar van een wedstrijd krijgt 2 punten en de verliezer 1 punt. Bij gelijk eindigen heeft Rotterdam onderling voordeel op de nummers 8-9-10. LWD Basket heeft onderling voordeel op de nummers 9 en 10.