LWD Basket zwaar onderuit tegen Landstede Hammers

za
23 sep 2023
20:00
LWD Basket
60
vs
93
Landstede Hammers

LWD basket opende zaterdag het seizoen 2023/2024 in eigen Kalverdome tegen Landstede Hammers Zwolle. Het team van coach Vincent van Sliedregt kreeg na een zwakke wedstrijd een zware 60-93 nederlaag voor de kiezen.

Negen Nederlandse basketbalclubs kregen voor het competitie seizoen 2023/2024 een licentie te spelen in de BNXT League. De Belgen zijn met elf teams vertegenwoordigd. Dit weekend is de nationale fase gestart waarin ieder team een uit -en thuiswedstrijd speelt. Deze wedstrijdenreeks loopt tot 17 februari 2024. De vijf beste clubs van Nederland en België plaatsen zich voor de Elite Gold van de grensoverschrijdende (10) wedstrijden. De nummers zes tot en met negen van Nederland en de nummer zes tot en met elf van de Belgen spelen in de Elite Silver. De Elite Silver telt twaalf wedstrijden waarvan twee Belgische onderonsjes.

Wijziging
Een belangrijke wijziging t.o.v. de twee vorige seizoenen is, dat de beste acht clubs van elk land zich plaatsen voor de nationale play-offs. Naast de vijf clubs uit de Elite Gold zijn dus ook de beste drie Belgische en Nederlandse clubs uit de Elite Silver gekwalificeerd voor de eindronde in eigen land. De BNXT play-offs verdwijnen. Er wordt nu enkel een BNXT-finale gespeeld in een best-of-three format tussen de beide nationale kampioenen.

Hagelnieuw
Het hagelnieuwe LWD Basket opende zaterdagavond de nationale fase van de BNXT League. Naast coach Vincent van Sliedregt, weten Shaquille Doorson, Kaleb Warner, Reinder Brandsma, Jurrian Douwes en Thomas van der Geijn iedere centimeter van de houten vloer in het Leeuwarder Kalverdome te vinden. Ook kan het publiek weer genieten van publiekslieveling José Dimitri Maconda. Na een jaar Spanje, en als WK-deelnemer voor Angola, moet Maconda nog even toekijken met een (lichte) enkel blessure.  Drie Amerikanen, een Noor, een Nieuw-Zeelander aangevuld met twee Nederlandse talenten maken de selectie compleet.

Noordelijke derby
In het eigen Kalverdome openden de Leeuwarder profbasketballers het seizoen met een teleurstellende Noordelijke kraker tegen Landstede Hammers Zwolle. De verwachtingen bij het goed opgekomen publiek waren hoog gespannen voorafgaande de wedstrijd. De uitwerking was zaterdag echter niet goed. Een onmachtig en slordig LWD Basket kreeg een zware 60-93 nederlaag voor de kiezen.

In het eerste kwart kon LWD basket nog in de buurt blijven bij de Hanzestadbewoners uit Zwolle. Na ruim vier minuten spelen (7-11) moest guard Adrian Delph met een blessure afhaken en dat scheelde natuurlijk wel een slok op een borrel. LWD Basket kwam achter met 9-15. De Nieuw Zeelander James Moors kon samen met Reinder Brandsma (3) en Isaiah Burnett (3) weer enigszins aanhaken naar 18-22 na een kwart spelen.

R.J. Gunn en Moors zetten de gelijkmaker op het bord waarna het bij de Leeuwarders volledig mis ging. Tweemaal een drietje van R.J. (25-24) gaf weer hoop, maar woog niet op tegen de nu gemakkelijk scorende Zwollenaren. Een 0-11 run naar 25-35 brak de weerstand bij de Leeuwarders. Kaleb Warner met een drietje plus score deed de pijn nog weer verlichten maar werd beantwoord met twee drietjes van Zwolle. Bij rust stond er 33-45 op het scorebord waarbij Zwolle vooral ‘In the Paint’ wel heel erg gemakkelijk tot scoren kwamen.

Na rust werd het scoren bij de Leeuwarders alsmaar moeilijker terwijl Zwolle het netje wel regelmatig wist te vinden. Zwolle liep weg naar 40-60 waarna het laatste kwart op papier kon worden afgehandeld. Het grootste verschil (33) stond er na de eindzoemer op het bord: 60-93.

Eindstand: 60-93. Kwartstanden: 18-22, 15-23, 11-17, 16-31.
Scores LWD basket: R.J. Gunn 13, James Moors 12, Isaiah Burnett 11, Reinder Brandsma 7, Kaleb Warner 7, Shaquille Doorson 4, Jorgen Odfjell 2, Adrian Delph 2, Ryan Peeters 2.

Woensdag 4 oktober speelt LWD basket een uitwedstrijd in de Maaspoort tegen Heroes Den Bosch. Zaterdag 7 oktober is er weer een thuiswedstrijd. Dan komt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord basketbal naar het Kalverdome.

Bron: Johan Span