LWD Basket sneuvelt tegen koploper Leuven

LWD Basket nam het zaterdag in het eigen Kalverdome op tegen de ongeslagen koploper Stella Artois Leuven Bears. Na twee zeges was LWD Basket niet bij machte de koploper Leuven Bears te verslaan. De Leeuwarders gingen met 71-85 onderuit.

Met de laatste twee zeges op rij in de Elite Silver zit LWD Basket op het spoor voor deelname aan de nationale play-offs. Zaterdag ging de koploper in de Elite Silver Stella Artois Leuven Bears ‘op verplaatsing’ naar het Kalverdome. Leuven Bears eindigde in de nationale Belgische competitie op een negende plek. Achter Mechelen (7) en Kortrijk (8). De Belgen zijn na vier wedstrijden in de Elite Silver nog steeds ongeslagen. Voor de Leeuwarders is het zaak om de bij Leuven nieuw aangetrokken Cody Riley het scoren te beletten. Coach Eddy Casteels van de Belgen verlaat na 6 jaar aan het eind van het seizoen Leuven Bears.

Gelijk
In de eerste helft was het tegen acht spelers van de Belgen nog een gelijk opgaande wedstrijd. Na de pauze lieten de Leeuwarders, mede door te slordig spel, zich de kaas van het brood eten. Ook de brede bank ten opzichte van Leuven Bears wist LWD Basket niet te verzilveren. Dit ondanks een overwicht van 26 punten van LWD Basket tegen slechts 5 punten van Leuven Bears.

Peters

Bij LWD Basket bleef Dimitri Maconda met een blessure op de bank. Leuven Bears had een prima start en nam na vier minuten spelen een 6-11 voorsprong. Vanaf de vrije worplijn schoot de op dat moment in het veld gekomen Ryan Peters de aansluiting binnen De Leeuwarders daarna op voorsprong zetten. Samen met Reinder Brandsma ook het eerste kwart naar 22-18 voorsprong schieten. Peters was met ‘slechts’ vijf minuten speeltijd in het eerste kwart goed voor negen punten.  Na de gelijkmaker begin tweede kwart kleefden beide teams lange tijd aan elkaar. Waar LWD Basket de puntjes bijeen sprokkelde, vuurden de Belgen vijf drietjes binnen. Via 31-32, 35-35, 38-38 werd de eerste helft afgesloten met een minimale 40-41 voor Leuven Bears. Roddy Peters was voor rust goed voor 16 punten. Bij de Belgen waren Cody Riley en Jalen Tate (beiden 20 minuten speeltijd) goed voor respectievelijk 15 -en 14 punten.

Slordig
De Leeuwarders speelden na rust een slordig derde en vierde kwart en zagen de Belgen langzaam weglopen. Even mocht Adrian Delph nog aanhaken, waarna de wedstrijd langzaam uit ‘Friese handen glipte’. Na een grootste achterstand van negen punten (52-61), was het drietje van R.J. Gunn nog een welkom geschenk. Met nog een kwart te gaan lagen er nog steeds mogelijkheden voor een zege op de koploper van de Elite Silver. Het was- en bleef echter zoeken naar de ‘bevrijdende’ drietjes. Kaleb Warner opende het laatste kwart met een bommetje voor de Leeuwarders. Zou het dan toch nog gebeuren? Al de hoop werd de grond ingeboord na twee drietjes van Tyreke Key naar 62-67. LWD Basket wist het netje de laatste acht minuten nog maar negen keer te vinden. Leuven Bears reeg het dubbele bijeen en LWD Basket moest bij een stand van 71-85 het hoofd buigen.

Kwartstanden: 22-18, 18-23, 15-20, 16-24.

Scores LWD Basket: Roddy Peters 18, (9 assist, 6 turn overs, 4 steals, 3 rebounds), James Moors 13, Adrian Delph 11, R.J. Gunn 10, Isaiah Burnett 6, Kaleb Warner 5, Shaquille Doorson 3, Reinder Brandsma 2, Ryan Peters 2, Jurrian Douwes 1.

Bron: Johan Span
Foto’s: Adrie Hoogesteger (1e 31) – Albert Ypma (laatste 13)