LWD Basket na verlenging onderuit tegen Mons-Hainaut

Zaterdag speelde LWD Basket, de eerste van de twaalf cross border wedstrijden, tegen het Belgische Mons-Hainaut. Tegen de nummer tien van de Belgische competitie ging het team van coach Vincent van Sliedregt na verlenging met 92-106 onderuit.

Na de spectaculaire winst op de regerend landskampioen ZZ Leiden, mocht LWD Basket zich 14 dagen klaarstomen voor de 14 grensoverschrijdende wedstrijden in de Elite Silver. De eerste confrontatie was in het eigen Kalverdome tegen de nummer tien uit de Belgische competitie Mons-Hainaut. Inzet: een plek bij de beste drie Nederlandse teams en daarna samen met de teams uit de Elite Gold zich plaatsen voor de nationale play offs.

Goede start
Zonder de grote regisseur van de laatste wedstrijden Roddy Peters stuurde coach Vincent van Sliedregt Dimitri Maconda, Shaquille Doorson, Adrian Delph, Reinder Brandsma en Kaleb Warner als starters de houten vloer op. Dat pakte in de beginfase goed uit. LWD Basket nam een 7-4 en 12-6 voorsprong. Daarna kwamen de Belgen onder leiding van Conley Garrison terug in de wedstrijd en namen na een kwart spelen een 21-24 voorsprong. Het duurde tot het laatste kwart toen de Leeuwarders weer langszij kwamen (70-70). Na een zinderend slot moest LWD Basket daarna na overtime de vlag strijken. De driepunters lieten LWD Basket deze wedstrijd in de steek: 3 uit 23 tegen 10 uit 23 voor de Belgen.  Het was James Moors die begin tweede kwart met zes punten op rij voor de 27-29 aansluiting zorgde. Er-op-en-er-over was er echter niet bij. Langzaam liepen de Belgen daarna weer weg. Bij rust was het verschil uitgegroeid naar 43-51.

Showtime
Na rust was het even showtime met twee spetterende dunks van specialist Shaquille Doorson. Roddy Peters lepelde de gelijkmaker binnen naar 53-53. Maar ook nu was het niet er-op-en-er-over. Het moment voor plaaggeest Conley Garrison (28 wedstrijdpunten) om zich weer aan het front te melden. Maar met nog een kwart te gaan lagen er nog steeds mogelijkheden op een goed resultaat bij een stand van 65-70.  Met negen punten op rij was James Moors bij de Leeuwarders de grote man en bracht LWD Basket begin laatste kwart naar 70-70. Maar ook nu stak Garrison met twee bommetjes een spaak in het wiel om op voorsprong te komen. De laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd verliepen daarna bloedstollend. Acht seconden voor tijd was het Dimitri Maconda die de Leeuwarders onder luid gejuich van de toeschouwers naar een verlenging (87-87) loodste.

Overtime
In overtime ging het echter mis. Adrian Delph mocht nog wel een hoopvol bommetje afvuren (pas de derde van de wedstrijd) maar die werd onschadelijk gemaakt door het negende en tiende bommetje van de Belgen. Daarna was het een gelopen race. Mons-Hainaut speelde de wedstrijd koelbloedig uit naar 92-106 winst.

Kwartstanden: 21-24, 22-27, 22-19, 22-17, 5-19.

Scores LWD Basket: Shaquille Doorson 22, Roddy Peters 20 en 7 assist, James Moors 17 en 7 rebound, Adrian Delph 9, Dimitri Maconda 6 en 7 assist, R.J. Gunn 6, Reinder Brandsma 5, Kaleb Warner 3, Jurrian Douwes 2, Isaiah Burnett 2.

Bron: Johan Span
Fotograaf: Albert Ypma