Eerste seizoenzege LWD Basket tegen Yoast United

Waar Yoast United dit seizoen al een keer wist te winnen (Den Helder Suns), staat LWD Basket na zeven wedstrijden nog altijd droog. Haverwege de competitie sluiten beide teams de rij in de Nederlandse fase van de BNXT League. Het gevecht om de rode lantaarn werd zaterdag tussen beide teams werd uitgevochten in het Kalverdome. LWD Basket wist na een moeizame start met 87-70 te winnen.

Problemen?
LWD Basket smacht naar zijn eerste overwinning. Zeven keer een nederlaag doet spelers en staf geen goed. In de laatste drie wedstrijden werd dan wel nipt verloren, maar daar kun je ook geen brood van kopen. Zaterdag moest in de kelder van de competitie van ‘mededegradant’ Yoast United gewonnen worden. Bij verlies stort het team van coach Vincent van Sliedregt zich in grote problemen om straks de nationale play-off te missen. Alleen de nummers één tot en met acht strijden om het Nederlands kampioenschap. Zover kwam het niet. LWD Basket behaalde na een moeizame start zijn eerste seizoenoverwinning.

Zwak
Waar LWD Basket het team weer compleet heeft, moesten de mannen uit Bemmel twee belangrijke spelers missen. Yoast United opende de wedstrijd naar 0-6 waar LWD Basket zijn pogingen onder de ring de eerste minuten zag stranden. Na een bom van Bart van Schaik naar 0-9 trok coach Van Sliedregt al direct aan de noodrem. Isaiah Burnett wist pas na ruim drie minuten de eerste score voor het thuisteam te produceren. Maar er zat het nodige zand in de vuurloop bij LWD Basket en zag Yoast United steeds verder (4-19) weglopen. Alle schoten bij het thuisteam gingen mis, terwijl de deur stond achterin wagenwijd open stond. De bezoekers voelden zich dan ook als een vis in het water. Vooral Wietze Nossek had met 13 punten zijn vizier op scherp staan. Het eerste kwart werd na een uiterst zwak acteren bij LWD Basket afgesloten met een ‘belachelijke’ 13-32 achterstand.

Sterk

Burnett opende voor LWD Basket het tweede kwart met een drietje. En nu was het Yoast United dat zoekende was. Maar de Leeuwarders waren voorlopig te slordig om het gapende gat te dichten. De mannen uit Bemmel hadden hun kruid in het eerste kwart echter verschoten en bleven ruim zes minuten helemaal droog. Burnett pakte de draad weer op en vuurde een bommetje binnen. Kaleb Warner voltooide de 11-0 run naar 24-33 en plots werd het weer een wedstrijd. Shaquille Doorson wist het netje vanaf de vrije worplijn nu ook te vinden en Adrian Delph zijn achtste punt liet aantekenen. De weer wedstrijdfitte José Dimitri Maconda wist het netje te vinden en de ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma de aansluiting (34-35) via de vrije worplijn liet binnen ploffen. Yoast United wist bij rust nog wel een kleine 36-42 te behouden. LWD Basket mocht moed putten uit het feit dat het een 19 punten (13-32) achterstand had weggewerkt naar 36-42.

Sterk
De eerste score na rust was van Yoast United. R.J. Gunn maakte deze onschadelijk. Een alley-oop dunk van Doorson op aangeven van Maconda deed de Leeuwarder burger weer goed. Na drie vrije worpen van Warner stonden beide teams weer in evenwicht. LWD Basket had zijn ritme nu gevonden.  Warner vuurde zijn twaalfde punt af naar 47-44. Even werd het daarna een puntje-puntje wedstrijd. Met zijn eerste (en enige) puntje was het Jorgen Odfjell die de weg opende naar 58-51. LWD Basket bleef de toon zetten en met nog een kwart te gaan was de stand geheel omgedraaid naar een 64-53 voorsprong.

Bevrijdend
Adrian Delph opende voor LWD Basket hat laatste kwart. De Leeuwarders speelden vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd met vijftien punten (72-57) voorsprong. Een ijzersterke James Moors buffelde onder het bord naar zijn 16e punt. De scores vielen daarna om en om maar met de Leeuwarders steeds op ‘ruime’ voorsprong. Burnett vuurde naar 80-64 het bevrijdende bommetje af naar de eerste seizoen overwinning, Na de 19 punten achterstand in het eerste kwart vuurde Delph de Leeuwarders naar 19 punten (87-68) voorsprong met nog 45 seconden te gaan. Eindstand: 87-70. Met 32 bankpunten tegen 2 van Yoast United deed LWD Basket ook ‘in de breedte’ prima zaken.

Kwartstanden: 13-32, 23-10, 28-11, 23-17.

Scores LWD Basket: Kaleb Warner 17, Isaiah Burnett 16, James Moors 16, Adrian Delph 10, José Dimitri Maconda 8, Shaquille Doorson 6, Reinder Brandsma 6, R. J. Gunn 5, Jurrian Douwes 2, Jorgen Odfjell 1.

LWD Basket start de tweede helft van de competitie met een uitwedstrijd op 6 december tegen Donar Groningen en speelt in het weekend van 2-3 december de eerste wedstrijd in het bekertoernooi.

Tekst: Johan Span
Foto’s: Adrie Hoogesteger