LWD Basket legt kampioen ZZ Leiden over de knie

De laatste wedstrijd in het Nederlands deel van de BNXT League moest LWD Basket het in eigen Kalverdome opnemen tegen ZZ Leiden. Een overwinning op een team uit de top drie was een vurige wens van het thuisfront. Deze missie slaagde in de staart van de competitie. De regerend BNXT -en landskampioen ZZ Leiden werd door LWD Basket met een 101-82 nederlaag naar huis gestuurd.

De nummer twee ZZ Leiden, achter koploper Heroes Den Bosch, verloor dit seizoen slechts 3 keer en won 12 wedstrijden. LWD Basket wist slechts 3 keer te winnen en verloor er 12. Samen met Den Helder Suns draagt LWD Basket de rode lantaarn. Een op voorhand loodzware opgave tegen de regerend BNXT League -en landskampioen. Maar aan het eind van de competitie zijn verrassende uitslagen niet uitgesloten. Een overwinning op een team uit de top drie zal LWD Basket zeker een boost geven voor de cross border wedstrijden tegen de Belgen die 2 maart beginnen met een thuiswedstrijd.

Prima start
James Moors zette voor de Leeuwarders de eerste score en ook de 4-2 op het bord. De scores volgden elkaar daarna snel op. Adrian Delph kwam zich melden naar 12-8. Kaleb Warner vuurde het eerste bommetje af naar 15-10. De voorsprong werd daarna weer gelijkgetrokken naar 17-17. Beide teams kleefden het eerste kwart aan elkaar en waar verdedigend aan beide kanten het nodige werd weggegeven. Na een bommetje van R.J. Gunn, gevolgd door een buzzerbeater van Lucas Kruithof, werd het eerste kwart afgesloten bij een stand van 26-26.

Run-run
ZZ Leiden opende het tweede kwart met een 0-8 runnetje. Het duurde drie minuten voor Roddy Peters met een and-1 het netje weer vond. LWD Basket pakte de draad daarna weer op en vocht zich terug naar 33-34. Daarna werd het weer stuivertje wisselen met ZZ Leiden lang aan een geringe voorsprong. Kaleb Warner vuurde Leeuwarden weer naar de goede kant van de score en ‘de man in vorm’ James Moors (15 punten in de eerste helft) de 42-39 op het bord zette. De Leeuwarders kregen de smaak weer te pakken en liepen weg naar een voorlopig grootste voorsprong: 49-40. Met zes punten voorsprong (51-45) werd de eerste helft afgesloten met een knappe 51-45 in LWD Basket voordeel. De aanwinst Roddy Peters was met 12 punten en 8 assists de grote regisseur.

Duurder
Na een rommelige start na rust was het Adrian Delph die een bommetje afvuurde. Warner zette de 57-45 op het bord. Marijn Ververs was voor de Leeuwarders daarna met 7 punten op rij de grote plaaggeest. Dimitri Maconda zette de Leeuwarders daarna weer op het juiste spoor en Peters het verschil weer naar 10 punten (65-55) verschil bracht. Maar in het derde kwart werden de puntjes duurder en waren de rijen gesloten. Met een kwart voor de boeg stond er nog steeds wel een knappe 69-62 in Leeuwarder voordeel op het bord.

De Leeuw brult
Na de opening score van ZZ Leiden vuurde Maconda een geruststellend bommetje plus een score (74-65) binnen. Terwijl de spanning verder opliep hield LWD Basket het hoofd koel. Warner vuurde de Leeuwarders naar de grootste voorsprong (81-67) met nog vijf minuten te gaan. De Leeuwarders speelden daarna, in een knap gespeeld laatste kwart, een gewonnen wedstrijd. De Leeuwarder Leeuw brulde de regerend BNXT en landskampioen ZZ Leiden naar een 101-82 nederlaag. De ‘jonkies’ Ryan Peters (hij zette de 101 punten op het bord) en Thomas van der Geijn mochten ook het zoet der overwinning smaken.

Kwartstanden: 26-26, 25-19, 18-17, 32-20.

Scores LWD Basket: James Moors 22, Roddy Peters 16 en 15 assist, Adrian Delph 16, Dimitri Maconda 15, Kaleb Warner 12 en 8 rebounds, R.J. Gunn 12, Shaquille Doorson 4, Reinder Brandsma 2, Ryan Peters 2.

Bron: Johan Span
Foto’s: Adrie Hoogesteger