LWD Basket in thriller langs Yoast United

LWD Basket behaalde in Bemmel zijn tweede overwinning in 2024. Ook met deze zege op Yoast United doet LWD Basket verder goede zaken. Bij gelijk eindigen aan het eind van de competitie hebben de Leeuwarders nu bij zowel Yoast United als bij Den Helder Suns het onderlinge voordeel.

Met 87-70 winst in eigen huis behaalde LWD Basket tegen Yoast United zijn eerste overwinning in het seizoen 2023/2024. Zondag was de return in Bemmel dat samen met LWD Basket en Den Helder Suns de drie onderste plaatsen bezet. Om de laatste plaats over te dragen aan de twee concurrenten kon LWD Basket zich geen nederlaag permitteren. Het werd een geslaagde missie. Nieuwkomer Roddy Peters was speelgerechtigd maar startte op de bank. Met 12 punten en vijf assist had hij een belangrijke bijdrage.

Spannend eerste kwart
Na de tip-off was het James Moors die met een and-1 de score opende. Met twee bommetjes van Adrian Delph en Dimitri Maconda (6-9) mocht nieuwkomer Roddy Peters zich opmaken voor zijn debuut. Na 6 minuten. stond een 5-15 stand op het scorebord. Bijzonder bijeenkomst: alle punten werd bij de Leeuwarders gescoord uit drietje. Jurrian Douwes en Shaquille Douwes vulden deze aan met bommetjes naar 15-21. Maar Yoast United wist het netje ook te inden. Na een kwart spelen stond er een minimale 24-23 voorsprong voor de mannen uit Bemmel op het scorebord.

Sterke bank
Vanaf de vrije worp lijn opende Roddy Peters het tweede kwart en bracht LWD Basket weer naar een minimale voorsprong. Het bleef daarna lang een puntje-puntje wedstrijd waarin Adrian Delph zijn waarde voor LWD Basket maar weer eens bewees. Het scoren ging daarna bij beide teams moeizamer. Reinder Brandsma en Kaleb Warner pakten de draad weer op. Beiden vuurden de Leeuwarders naar een grootste voorsprong: 30-38. Een voorsprong die o.a. na twee bommetjes van Yoast United weer werd gereduceerd naar 37-40. De bom na 39-43 van Reinder Brandsma was een welkom geschenk naar een 39-45 voorsprong bij rust. Met zeventien punten vanaf de bank werden de punten onder tien spelers aardig verdeeld.

Bombardement

Het driepunt bombardement van de Leeuwarders kreeg na rust een vervolg met Reinder Brandsma naar 41-48. Daarna haperde de machine bij de Leeuwarders. Yoast nam na een 10-0 run weer de voorsprong: 51-48. Coach Vincent van Sliedregt moest in een time out vluchten om de scoringsdrift te dempen. Maar LWD Basket antwoordde met een 7-0 run. Doorson bracht beide teams weer in evenwicht waarna Delph, en andermaal Doorson, de 51-55 voorsprong weer op het scorebord zette. Maar beide teams hadden het moeilijk ‘definitief’ afstand te nemen. Ook de spanning liep verder op. Met een kleine 65-64 voor Yoast United was er met het ingaan van her vierde kwart nog van alles mogelijk.

Starters en bank in evenwicht

De Leeuwarders hadden het laatste kwart een moeizame start maar een spetterend einde. LWD Basket zag Yoast weglopen naar 75-68. Warner en R.J. Gunn pakte de scores weer op naar 75-72. Moors en Gunn brachten de Leeuwarders weer langszij: 77-77 met nog vier minuten te gaan. Moors, Delph en Gunn hielden het hoofd koel naar 79-84. Na een 8-0 run (85-84) van de mannen uit Bemmel moest Van Sliedregt andermaal aan de noodrem trekken. Er stonden nog 40 seconden op de klok. Roddy Peters en Kaleb Warner waren daarna goud waard. Uiterst koel vuurden zij naar 85-88 met nog elf seconden op de klok. Peters velde het vonnis voor Yoast vanaf de vrije worplijn naar 85-90. Het bommetje van Roel van Overbeek kon de Leeuwarders geen kwaad meer doen. Met 44 punten vanaf de bank en 46 bij de starters kan LWD Basket steunen op een sterk en brede selectie.

Kwartstanden
: 24-23, 15-22, 26-19, 23-26.

Scores LWD Basket: R.J. Gunn 17 en 8 reb., Adrian Delph 14, Kaleb Warner 12, Roddy Peters 12 en 7 assist, Shaquille Doorzon 9, James Moors 9, Reinder Brandsma 8 (2 uit 3), Jurrian Douwes 3, Isaiah Burnett 3, Dimitri Maconda 3.

In de komende drie wedstrijden mag LWD Basket de aanval inzetten op de top drie. Zaterdag 3 februari thuis tegen Heroes Den Bosch, Zaterdag 10 februari uit tegen Landstede Hammers Zwolle en de Nederlandse fase van de BNXT League wordt afgesloten met een thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden.