72
vs
67
LWD Basket

LWD Basket nam het zaterdag op tegen de regerend BNXT League -en landskampioen ZZ Leiden. Zonder coach Vincent van Sliedregt en José Dimitri Maconda nam assistent Klaas Stoppels deze keer de honneurs waar. Na een gelijk opgaande strijd moest LWD Basket zijn achtste nederlaag op rij incasseren.

Met nog een wedstrijd te gaan in de eerste helft van de nationale fase van de BNXT League, wacht LWD Basket nog steeds op zijn eerste overwinning. In Leiden was zaterdag viervoudig -en regerend landskampioen ZZ Leiden de tegenstander. Ook in de eerste twee seizoenen van de grensoverschrijdende wedstrijden tegen de Belgen zegevierde de club uit Leiden. Een loodzware opgave voor het geplaagde team van coach Vincent van Sliedregt.

Drukke dagen voor coach Vincent van Sliedregt
In de NBXT League competitie wacht coach Vincent van Sliedregt bij LWD Basket dit seizoen nog steeds op zijn eerste overwinning. Als bondscoach van het nationaal basketbal vrouwenteam Orange Lions, smaakte van Sliedregt ‘het zoet der overwinning’ donderdag dit seizoen voor het eerst. In Amsterdam werd Oostenrijk in een poule van vier richting EK-2025 donderdag met 64-45 verslagen. Zondag volgt de tweede ontmoeting van de Orange Lions tegen Spanje. Klaas Stoppels en David Hahn namen zaterdag de honneurs waar voor de afwezige Vincent van Sliedregt.

Gelijk opgaand
ZZ Leiden opende vanaf de vrije worplijn de wedstrijd. Na een lay-upje van Shaquille Doorson liep ZZ Leiden weg naar een 8-2 voorsprong. Een aansluitend bommetje van Adrian Delph werd onschadelijk gemaakt naar 13-5. De Leeuwarders hadden in de eerste vijf minuten moeite het netje van afstand te vinden. Vanaf de vrije worplijn, en een lay-upje van Delph James Moors, sprokkelde LWD Basket de nodige puntjes wel bij elkaar. LWD Basket hield de Leidenaren daarna aardig onder controle. Het eerste kwart werd met een kleine 19-21 voorsprong voor Leeuwarden afgesloten. Adrian Delph nam daarvan de helft van de productie voor zijn rekening.

Slordig laatste minuut
ZZ Leiden opende het tweede kwart met een 5-0 runnetje en Klaas Stoppels in een time-out moest vluchten. Isaiah Burnett benutte een vrije worp, gevolgd door een score van de jarige ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma. De stand was weer (24-24) helemaal in evenwicht. Kaleb Warner en Burnett vuurden LWD Basket naar 28-30. Het bleef daarna minutenlang stuivertje wisselen waarbij beide teams geen afstand konden nemen. In een slordig gespeeld laatste minuut voor rust werd de 34-35 voorsprong omgebogen naar 42-35 voor ZZ Leiden. Het 5-0 runnetje bij aanvang tweede kwart, en het 8-0 runnetje in de laatste minuut, deed LWD Basket dat moment de das om.

Na rust
ZZ Leiden opende na rust, gevolgd door twee scores van dunk-man Shaquille Doorson. Na twee missers van Odfjell vuurde Gunn de aansluiting (44-43) vanaf de vrije worplijn. Na een lay-upje van Doorson pakte LWD Basket weer een puntje voorsprong. James Moors tilde de Leeuwarders met nog twee minuten te gaan naar laatste kwart over de vijftig punten: 48-51. Een 7-0 run van ZZ Leiden naar 55-51 deed Stoppels andermaal in een time-out vluchten. Gescoord werd er niet meer. LWD Basket moest in het laatste kwart de 55-51 achterstand proberen om te zetten naar eigen voordeel.

Laatste kwart
De eerste minuten van het laatste kwart vielen de scores om en om waarbij het verschil lang gelijk bleef. En met nog vijf minuten te gaan lagen er bij een stand van 61-58 nog steeds mogelijkheden voor de Leeuwarders. Even dreven er donkere wolken boven bij een 67-60 stand voor de Sleutelstadbewoners. Maar schutter Delph haakte weer aan naar 67-64. De Leeuwarders lieten vanaf de vrije worplijn echter (10 uit 21) te veel punten liggen om de wedstrijd over de streep te trekken. Een bom van Luuc van Bree naar 72-64 deed de wedstrijd beslissen. Adrian Delph wist het netje nog wel twee keer te vinden maar dat was niet genoeg om de winst mee terug te nemen. Uitslag: 72-67.

Kwartstanden: 19-21, 23-14, 13-16, 17-13.
Scores LWD Basket: Adrian Delph 17, Shaquille Doorson 10, James Moors 9, Reinder Brandsma 8, R. J. Gunn 7, Isaiah Burnett 6, Kaleb Warner 6, Jorgen Odfjell 4.

Zaterdag 18 november wordt de eerste helft van de nationale fase afgesloten met een (thuis)wedstrijd tegen Yoast United.

Artikel: Johan Span
Foto’s: Adrie Hoogesteger